Recepten

SPAGHETTI POMPOEN

 

Benodigdheden:

Een spaghetti pompoen, olijfolie, knoflook, peper, zout en wat rozemarijn

 

Bereiden:

Verwarm de oven voor op ongeveer 180 graden. Snijdt de pompoen doormidden van kop naar kont en haal de zaadjes en zaadlijsten eruit.

Maak van wat olie en de kruiden een papje en smeer de snijkant van de pompoen er goed mee in.

Wees wel voorzichtig met de rozemarijn want dat kan al snel te sterk zijn.

Gebruik de knoflook, peper en zout naar eigen smaak.

Dek de bovenkant af met wat aluminiumfolie en zet de pompoen in het midden van de oven voor ongeveer een half uurtje.

De pompoensliertjes moeten net als spaghetti gaar zijn zodat je ze met de vork er zo kan uittrekken.

Roer de pompoensliertje en de kruiden door elkaar en lekker warm serveren.

 

 

 

COURGETTE POMPOEN MET KAAS

 

Benodigdheden:

Eén courgette pompoen, ½ dl olijfolie, knoflook, eetlepel Italiaanse kruiden en geraspte kaas.

 

Bereiden:

Verwarm de oven op 250 graden. Was de courgettes en snijdt ze in dikke plakken. Meng de olijfolie, geperste knoflookteentjes (1 of 2) en de kruiden door elkaar en schep de plakken courgette erdoor. Laat dat even marineren. Leg wat aluminiumfolie op het rooster of de bakplaat en leg de plakken erop. Verdeel de kaas over de courgette en zet het een minuut of 15 in de oven tot de plakken beetgaar zijn.

 

U kunt het eten als snack of als groente bij bijvoorbeeld gebakken aardappels

 

 

POMPOEN PAPRIKA STOOF

 

De smaak van de herfst in een zalige pompoenstoof voor 2 personen.

 

Benodigdheden:

250 gram pompoen, 300 gr. tomatenblikjes, 200 gr kikkererwten, 3 geroosterde paprika’s, 1 teentje knoflook, 1 klein laurierblaadje, 1 theelepel appelstroop, een halve citroen, een halve eetlepel karwijzaad.

 

Bereiden:

Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil eraf. Snijd de parten in stukjes van 2 cm. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het karwijzaad 3 min. Laat dit daarna afkoelen op bijv. een bord. Snijd ondertussen de pompoen in blokjes en de paprika in stukjes. Snijd ook de knoflook fijn. Doe nu olie in een hapjespan en fruit de knoflook één min. aan. Voeg daarna de pompoen, de paprika, de kikkererwten, de tomatenblikjes, de stroop, het laurierblad, het karwijzaad en 1,5 eetlepel citroensap toe. Breng dit op smaak met peper en zout. Breng dit aan de kook en draai dan het vuur laag en stoof het mengsel met een deksel schuin op de pan in 25 min. gaar. Af en toe omscheppen. Haal nu de pan van het vuur, verwijder de laurier en roer de helft van de citroenrasp erdoor. De andere helft te garnering er boven op.

 

 

 

POMPOEN-SOEP

 

benodigdheden:

1 pompoen, 1 of 2 winterwortelen, halve tot hele paprika, een flinke ui en een teentje knoflook (hoeveelheid groente is afhankelijk van de grootte van de pompoen), 2 á 3 groentebouillontabletten, 500-1000 ml water, peterselie, peper, kerrie, evt. zout, wat bloem voor te binden, evt. wat crème fraiche.

 

Bereiden:

Was de pompoen, evt. dun schillen (hoeft niet) en haal de pitten eruit. Snijd het vruchtvlees in niet te grote stukken. Was de groentes en snijd ze in niet te kleine stukken. Zet de pompoen met de wortelen in een pan met water op en laat een half uurtje koken. Pureer de groentemassa dan met een staafmixer of in de keukenmachine.

 

Ui en paprika (evt. knoflook) even aanbakken in de soeppan en wat bloem toevoegen. De puree erbij doen en dan kunt U goed zien hoe dik het is geworden en hoeveel water er nog bij moet. Op die manier ook het aantal bouillonblokjes aanpassen.

 

Meng de puree en het water goed, breng nog even aan de kook en voeg dan de bouillontabletten, stukjes paprika en kruiderijen naar smaak toe. Mocht de soep wat te scherp zijn dan kunt U dat afzwakken met een beetje crème fraiche.

 

Opdienen met lekker wat peterselie! Erg lekker met stukken volkorenbrood met zachte, jonge kaas!

 

 

POMPOEN CAKE

 

Benodigdheden:

4 eieren, 200 gram boter, 200 gram suiker, 200 gram gekookte pompoen, 1 zakje vanille suiker, 200 gram zelfrijzend bakmeel.

 

Bereiden:

Boter mixen met de suiker. Eieren één voor één toevoegen. Vanillesuiker erbij doen en dan alles goed mixen. De gekookte pompoen fijnprakken en er door roeren. Het gezeefde zelfrijzende bakmeel erdoor roeren. Alles nog eens voorzichtig luchtig door elkaar scheppen en in een cakevorm (wel even een beetje invetten van tevoren) gieten. Zet de vorm in het midden van een voorverwarmde oven en bak de cake in ongeveer 60 minuten op 160 graden af. De cake is klaar als er een in de midden ingestoken breinaald er weer schoon uitkomt.

 

 

POMPOENEN-KWARKTAART

 

Benodigdheden voor kwarktaart:

Mix voor kwarktaart Naturel ( Dr. Oetker), 500 gr. volle kwark, 250 ml. Slagroom, 60 gr. boter,

600 gr. Eetpompoen, 2 perssinaasappelen, Pompoenenjam

 

Benodigdheden voor ’t kapsel ( cake in de kwarktaart)

Mix voor biscuit (Soezie) verkrijgbaar bij Welkoop, 4 eieren, 10 ml. Water

 

Bereiding biscuit('t kapsel):

- Voeg 250 gr. mix voor biscuit (Soezie) , 4 eieren en 10 ml water in een beslagkom.

- Klop het geheel 10 minuten op de hoogste snelheid.

- Vet de springvorm in ( 26 cm). Vul de vorm met het beslag en bak de taart 30 à 35 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

- Laat de taart afkoelen en snijd ‘m doormidden  (horizontaal)

Je hebt een halve taart nodig voor één kwarktaart. De rest kan in de vriezer.

 

Bereiding taartbodem:

- Leg het bijgesloten velletje bakpapier over de springvormbodem. Plaats de rand hierop en sluit de springvorm

- Smelt 60 gr. boter in een pannetje

- Neem het pannetje van het vuur en roer de inhoud van het zakje kruimelbodemmix door de gesmolten boter.

- Bedek de bodem van de springvorm gelijkmatig met de massa en druk dit stevig aan met de bolle kant van een lepel.

- Zet de vorm ca. 10 minuten in de koelkast.

 

- Neem de halve taart (van Soezie) en smeer ‘m in met pompoenenjam.

- Als de bodem 10 minuten in de koelkast heeft gestaan kan de taart er boven op.  Jam-laag onderop. Dus op de kruimelbodem.

 

Bereiding kwarktaart:

Voor de kwarktaart hebben we 600 gr. pompoen nodig. De pitten moeten worden verwijderd. De schil kan gebruikt worden. Stoom de 600 gr. pompoen totdat hij gaar is en laat ‘m afkoelen.

 

- Pers 2 sinaasappelen uit. Vruchtvlees niet gebruiken.

- Doe het sap van de sinaasappelen en de pompoen bij elkaar in een beslagkom en mix het tot een egale massa.

- Voeg de taartmix toe en klop dit met een mixer op de laagste stand in 1 minuut tot een glad mengsel.

- Voeg de kwark en de ongeklopte slagroom toe en klop het mengsel met de mixer op de hoogste stand tenminste 2 minuten tot een luchtige massa. Gebruik voor het beste resultaat de kwark en slagroom direct vanuit de koelkast.

 

Schenk het taartmengsel over de taart.

 

Laat de taart tenminste 2 ½  uur opstijven in de koelkast.

 

 

POMPOENQUICHE

 

Benodigdheden:

5 plakjes bladerdeeg, ca. 800 g pompoen, 4 el olijfolie, 9 bosuitjes, 2 el Indiase currypasta, 3 eieren, 125 ml slagroom, 15 g verse koriander, quichevorm (ø 26cm)

 

Bereiding:

Laat het bladerdeeg ontdooien. Snijd de pompoen in blokjes van ca. 1 cm (zo groot als u in de quiche wilt). De schil kunt u laten zitten, deze wordt zacht bij het bakken in de oven. Verhit de helft van de olie in een braadpan en bak de pompoen al omscheppend ca. 3 min. Snijd de bosuitjes in stukken van ca. 2 cm. Voeg de bosui en currypasta toe en bak het geheel nog 1 min. Laat het mengsel iets afkoelen.

 

Klop de eieren los met de slagroom. Verwarm de over voor op 225 ᴼC. Vet de quichevorm in. Bedek de quichevorm met het bladerdeeg. Hak de koriander fijn. Schep de helft van de koriander door de pompoen. Schep de pompoen in de quichevorm. Verdeel het eimengsel erover. Bak de quiche net onder het midden van de oven in ca. 30 min. gaar en goudbruin. Neem de quiche uit de oven en laat 10 min. staan.

Garneer met de rest van de koriander en serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.

 

 

EET SMAKELIJK!!!

 

 

Kaasboerderij 'De Stelp'

Wolvegasterweg 49

8421 PS Oldeberkoop

 

email: info@pompoenenweekend.nl

tel.: 0516-451366

Made with Adobe Muse

Gemaakt door

Sander van der Gun